This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Världens snabbaste lyx

Världens snabbaste lyx

Tomas Diederichsen är kock och krögare. Han vann Årets kock, SM i professionell matlagning 2011, och driver Restaurang Varvet på Högmarsö och Garaget i Älvsjö tillsammans med Klara, som är sommelier. Paret älskar fredagar och kommer dela med sig av sina bästa fredagstips på Hugos blogg och våra sociala kanaler, med start nu och på obestämd framtid. 📸 Angelica Gavazzeni

                                                                                                                                          Foto: Lennart Jönsson

 

Världens snabbaste lyx

Söndagsångest är en väl etablerad känsla, även om Hugo gärna hyllar söndagen som den sista knorr på helgen som en perfekt söndag är. Fredagsfeeling är något annat, en mer odelat positiv föraning om fest, flärd och finalrus, som börjar redan vid uppvaknandet fredag morgon och växer exponentiellt under dagen, för att kulminera vid eftermiddagstid. 

Arbetsveckan är strax över för den stora massan, helgen hägrar med rymder av tid att fylla med vad du vill eller – skönast – ingenting alls. Äntligen helg, är fredagens lyckliga budskap. Fredagen är också, till skillnad från den ofta fullbokade lördagen, lite skönt ouppstyrd. Den bär ett löfte om spontana upptåg och en aning om att vad som helst kan hända, även om chansen är stor för en utarbetad kraschlandning på soffan alldeles för tidigt, särskilt om du är ny på jobbet eller råkar ha barn. 

Inget är mer otillfredsställande än en förfelad fredag. En dålig fredag kan sänka en hel helg. Ändå drunknar den sköna fredagskänslan alldeles för ofta i arbetsmötet som drar ut på tiden, viktiga mail som inte besvaras för att mottagaren checkat ut i förtid eller orimlig kö på Bolis när allt du längtar till är att fredagen ska kickstarta helgen. Och utan fredagfeeling – stor risk för en helg utan helgkänsla. 

En alltför planerad fredag räddar ingenting. Fredag ska vara spontan, oväntad, lite busig. Räddningen stavas därför l-ö-j-r-o-m. En större burk av det knalligt orangea havsguldet är din försäkring mot fler förlorade fredagar. Löjrom råkar nämligen vara den ultimata snabblyxen, på flera sätt. 

För det första är löjrom en perfekt frysvara. Kvaliteten på löjrom sjunker inte det minsta av förvaring i frys, den klarar sig länge och tinar snabbt. Dessutom kan du tina och frysa löjrom hur många gånger som helst. Det är denna ovanliga egenskap som gör löjrom till din perfekta fredagskompis. Löjrom pajar aldrig spontaniteten. Hann du från jobbet i tid och tog den där svängen förbi saluhallen innan hemgång? Hamnade du på en spontan fredags-aw som övergick i middag? Lugnt. Bara lämna löjrommen i frysen till en annan fredag. Funkar även om du är typen som plockat fram den för att tina i kylen under dagen – bara in med guldet i frysen igen. Löjrommen kan vänta. 

En annan grymt bra sak med löjrom är att det inte krävs så mycket av den för att ge lyxkänsla. Visst, löjrom är dyrt, men en portion på bara 30 gram tar dig långt, bara du har rätt tillbehör. De bästa löjromskompisarna är dessutom riktigt billiga, som för att kompensera. Råraka på råriven potatis eller basic rostbröd som steks i smör och du har den perfekta grunden. 

Du maxar din löjrom genom att hänga av den innan servering. Det koncentrerar smaken och ger bättre konsistens. Lägg bara löjrommen i en sil som får hänga en stund över en skål där överflödig vätska kan droppa ner. 

Den lyxigaste löjrommen kommer från Kalix och är ursprungsbeskyddad på samma sätt som Italiens parmesanost eller Spaniens pata negra-skinka. Det innebär att rommen alltid kommer från fiske i Kalix, men är också en kvalitetsstämpel som bygger på flera regler för hur löjrommen ska hanteras efter fisket. 

Kalixlöjrom är mycket finkornig, mörkt orange och kompakt. Den behöver oftast inte hängas av alls. Kalixlöjrom har en saltare och mindre ”fiskig” smak än amerikansk löjrom, som är den billigare varianten som ofta hittas i frysdisken på din lokala butik. Amerikansk löjrom är blekare och har lite större korn. Den vinner ofta på att hängas av längre tid, annars kan den kännas vattnig. 

En uppstickare är löjrom från Vänern. Den brukar kosta mindre än Kalix-, men mer än amerikansk löjrom och har en smakprofil som ligger mellan dem. Löjrom från Bottenviken brukar säljas med argumentet att den kommer från samma fisk som Kalixlöjrommen, men det finns ingen garanti för att rommen hanterats enligt de strikta riktlinjer som gäller för Kalixlöjrom. Kvaliteten kan därför variera. Det finns absolut bra löjrom från Bottenviken, men vill du vara säker på att få top noch-löjrom är det Kalix som levererar varje gång. Originalet är som så ofta bäst. Med det sagt så funkar alla sorters löjrom fint för att ge känsla av fredagslyx! 

 

 

Råraka till löjrom är en stor fredagsfavorit. Kräver lite mer jobb än klassisk toast men är i grunden snabbt och enkelt: riv eller finstrimla potatis, salta och krama ur den. Forma ovaler och stek dem i mycket smör. Servera krispigt nystekta. Tillbehören kan läggas på varje råraka eller serveras vid sidan av, så att var och en kan komponera sin egen perfekta mix. Liksom till löjromstoast bör dessa vara hackad rödlök, creme fraiche eller avrunnen gräddfil, citronklyftor att pressa över och några dillkvistar. Peppar, helst nymald ur pepparkvarn, och flingsalt att toppa med sätter the final touch

Vill du steppa upp en nivå och integrera löjrommen i en mer matig fredagsmiddag dunkar du ner din löjrom i en Sandefjordsås. Sandefjordsås är den godaste och enklaste såsen av alla och passar till alla typer av fisk, skaldjur och grönsaker. Samt givetvis till potatis, som med fördel gaffelmosas ner i såsen. 

Lika delar av grädde, crème fraîche, rumstemperatur smör

Salt, peppar, citron

Löjrom och ev. gräslök

Koka upp grädde och crème fraîche. Mixa ner smöret. (1 dl kan översättas till 100 g om det känns meckigt att mäta upp) Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Precis innan servering, rör ner så mycket löjrom som samvetet eller plånboken medger. Överkurs: lägg till ett bra lass finskuren gräslök samtidigt som löjrommen. Mängden beror såklart på hur mycket sås du vill göra. Ett bra riktmärke är 1 dl av varje komponent till fyra personer. Men kom ihåg – för mycket sås finns inte! 

Ytterligare ett gyllene fredagshack är löjromsdipp på löjrom och crème fraîche. Para med potatischips för perfekt snacks till fredagsdrinken eller -bubblet. Även ett klockrent sätt att levla upp det trötta fredagsmyset framför teven till känslan av en riktigt finfredag. 

 

Cart

No more products available for purchase

Your Cart is Empty